NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Drage mame, evo kako da LAKO izgubite višak kilograma nakon trudnoće: Dobro je i za vas, a i za BEBE

Drage mame, evo kako da LAKO izgubite višak kilograma nakon trudnoće: Dobro je i za vas, a i za BEBE

Prema rečima stručnjaka, dojenjem može da se sagori čak između 600 i 1.000 kalorija dnevno, u zavisnosti od apetita bebe i starosti, dok vaše telo treba još dodatnih 200-500 kalorija dnevno energije samo za proizvodnju mleka, pa tako istraživanja pokazuju da majke koje doje svoje bebe brže gube težinu koju su dobile tokom trudnoće od mama koje svoju novorođenčad hrane formulom.

Međutim, trudnice bi trebalo da imaju u vidu i lošu stranu mršavljenja, odnosno da znaju da ako prebrzo mršave, što bi značilo da gube 2.5 kilograma nedeljno, to može dovesti da se oslobađanje od toksina odigrava i preko majčinog mleka, a to nikako nije dobro, govore stručnjaci.

Ono što se svim novopečenim mamama koje žele da izgube kilograme savetuje jeste da pokušaju da jedu puno voća i povrća (pomorandža, banana, ananas), celo zrno žitarica, hranu niske masnoće, kao i unos dosta vode. Preporučuje se i ovsena kaša, orasi, jogurt bez masti, sok, posne belančevine, zelene salate, integralna testenina, ali i sve ostalo što je spada u našu svakodnevnu ishranu, ali dosta umerenije.

Takođe, pored pravilne ishrane, bitna je i umerena fizička aktivnost, neizlaganje stresu koje će sprečiti da se oslobodimo viška kilograma, dok je poželjno i obezbediti sebi osam sati sna na dnevnom nivou.

Iako mnoge žene smatraju da dojenjem zadržavaju kilograme jer više jedu kako bi obezbedile kvalitet i kvantite mleja, to zapravo nije tačno, već je još jedna od zabluda, pa nam tako jedan podatak govori u prilog tome, a on glasi da majke koje doje i jedu samo kada su gladne mogu da izgube pola kiloigrama mesečno više od majki koje ne doje.

Jako bitna stavka jeste i da sa sve majke treba da izbegavaju uzimanje hrane kao oslobađanje od stresa, pa će ako se pridržavaju gore pomenutih pravila uspeti da povrate svoju kilažu svega nakon šest meseci od porođaja. Imajući to u vidu, dojenje je očigledno jako dobra i poželjna stvar, kako za bebe, tako i ta mame, pa isto ne treba menjati formulama.

Izvor: Blic Žena

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2021-12-22

pregleda: