NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Zlatna jabuka

Zlatna jabuka

Једном су богови приредили забаву на планини Олимпу. Сви су били позвани, осим богиње свађе. Њу нису звали, јер је увек изазивала невоље. Али је она чула за забаву и смислила врло лукаву освету, зато што је нису позвали. Бацила је међу госте на забави златну јабуку, на којој је писало: "Најлепшој".

Одмах је настала гужва, јер је свака богиња сматрала да баш она треба да добије ту јабуку, док на крају нису остале три богиње да се и даље препиру око тога која је најлепша. Хера, врховна богиња, Афродита, богиња љубави и Атина, богиња мудрости. Нико није могао да одлучи којој би требало да припадне јабука и међу њиховим присталицама почеше да избијају свађе. Најзад проговори Зевс, краљ богова: "Како ми не можемо да одлучимо која је најлепша, мораћемо то да препустимо неком смртнику да одлучи. Потражите напољу неког човека и нека он буде судија".

Тако се догодило да су једног пастира, који се звао Парис, из поподневног дремежа тргле три прелепе жене. Дале су му златну јабуку и рекле му да је преда најлепшој. Он је зачуђено гледао, док су му богиње прилазиле, једна по једна. "Ја сам Хера", шапну му прва. "Изабери мене и учинићу те најмоћнијм човеком на земљи". "Ја сам Атина", тихо му рече друга. "Изабери мене, па ћу ти подарити безграничну мудрост". "Ја сам Афродита", шапутала је трећа. "Изабери мене и најлепша жена на свету биће твоја". Парис даде јабуку Афродити и богиње нестадоше. Избор је био решен.

После неког времена Парис је отишао у Спарту и тамо срео Јелену, жену краља Менелаја. За њега је она била најлепша жена на свету и он ју је отео и повео у Троју.

Podeli na Facebook-u

objavio/la: Dfk

objavljen: 2014-02-26

pregleda: