NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Кока са златним јајима

Poucna prica za decu.

Кока са златним јајима
Кока са златним јајима
 
Милица је била добра али сиромашна девојчица. Пошто је била тако добра, једног даначаробњак јој поклони лепу белу кокошку.
 
Сутрадан Милица је отишла у кокошињац да види да ли је бела кока снела јаје задоручак, али...
 
Али кока није снела обично, већ златно јаје. Јаје од чистог злата! Пресрећна, Милица јеотрчала до своје маме да јој покаже јаје па су њих две заједно пошле код драгуљара даму га продају.
 
Од добијеног новца њих две су најзад могле да купе пуно тога што им је трбало: храну,хаљине и друге ствари. Медутим чим се обогатила, Милица је постала непријатнадевојчица, па је једном чак из куће избацила дечака који јој је тражио комад хлеба.
 
Дан после тог ружног поступка, Милица је као и свако јутро отишла до коке да узменово златно јаје. Али овог пута, уместо златног јајета, Милица је нашла неколикослупаних јаја.
 -
Клококо, клококо!
-
кокодакала је кока.
 -
Шта ти мени клококо, даћу ја теби клококо, неваљала коко!
 
Девојчица је узела метлу да бије кокошку. Јадна кока се грдно уплашила а ништа није разумела.
 
Сутрадан се поново појавио чаробњак и рекао девојчици: "Није твоја кока крива затошто не полаже златна јаја. Ти си се ружно понела па сам те ја казнио. Док опет небудеш добра, неће бити златних јаја"!
 
Милица се одмах покајала и сва постиђена је схватила да и кад је нама добро треба дамислимо на оне којима је тешко. Изашла је из куће да потражи дечака коме није хтелада да комад хлеба. Кад га је пронашла позвала га је на ручак.
 
После тога кока је наставила да полаже златна јаја а девојчица их је делила сиромашнојдеци из околине.
 

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-10-07

pregleda:

ključne reči: price za decu basne bajke