NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa.

Krvarenje iz nosa

Najčešći razlozi za krvarenje iz nosa su alergije i suv vazduh.

Suv nos izaziva da koža u njemu puca što, potom, izaziva krvarenje. Ponekad dete izazove krvarenje ako kopa nos i noktom zagrebe unutrašnjost.

Nije neobično da nos krvari kao posledica pada ili udarca. Ako vaše dete krvari iz nosa ostanite maksimalno smireni kako bi mogli da razmislite šta da uradite. Ako dete vidi da ste uzrujani, samo će još više paničiti.

Evo nekoliko jednostavnih koraka za zaustavljanje krvarenje iz nosa.

1. Za početak utešite dete i uverite ga da će krvarenje prestati. Neka sedne u vaše krilo, glave blago nagnute napred. Ne naginjite im glavu nazad jer mogu da se zagrcnu vlastitom krvlju, kašlju i povraćaju. Uz to, moguće je da se još više uznemire kada osete ukus krvi u ustima.
 
2. Peškirom ili maramicom držite mekani deo nosa kao kada se spremate da zaronite. Držite nozdrve zatvorene 10 minuta. Ako prerano pustite, krvarenje se može vratiti. Neka dete ne diše nos, jer to samo može pogoršati stanje.
 
3. Ako je krvarenje prestalo, neka dete ostane mirno. Pustite ga miruje neko vreme kako bi bili sigurni da se krvarenje neće vratiti. Gruba energična igra treba se odgoditi kako bi krvni pritisak ostao nizak i kako bi se smanjila jačina protoka krvi kroz vene.
 
4. Ako detetu često ide krv iz nosa i teško se zaustavlja, to može biti simptom nečeg ozbiljnijeg i najbolje je posetiti lekara.autor: MP    izvor: Index/Novi magazi

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2014-12-02

pregleda:

ključne reči: deca krvarenje nos