NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Inteligentna deca sklona lošem ponašanju

Šta se krije iza dečeg nestašluka.

Inteligentna deca sklona lošem ponašanju

Ako imate dete koje je rečito od malena i sve mu ide od ruke, male mu nestašluke opraštate i srećni ste što je ono zdravo i inteligentno.

Novo istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da su takvi mali veseljaci u svojim tinejdžerskim godinama skloni svakakvim glupostima, od pušenja i alkohola pa sve do droga, prenosi metro-portal.

Istraživanje koje je obuhvatilo 3.000 jednojajčanih blizanaca do njihove punoletnosti, naučnici su uočili da su blizanci koji su ranije naučili govoriti, čitati i pisati dvostruko skloniji alkoholu od manje naprednih.

Kad se tome doda britansko istraživanje koje je pokazalo da su devojčice koje su u osnovnoj školi bile u najboljih 30 odsto u testovima inteligencije mnogo radije eksperimentisale sa drogama u pubertetu, vreme je da se malo zabrinete.

Naime, do sada su naučnici zastupali teoriju da inteligentnija deca rade manje takvih "nestašluka" jer im inteligencija omogućava brzo shvatanje posledica rizičnog ponašanja, no ova su ih istraživanja opovrgla.

Teorija koju zastupa vođa finskog istraživanja profesor Anti Latvala tvrdi da je upravo inteligencija odgovorna za ovakvo ponašanje, jer je povezana sa znatiželjom koja je najčešći uzrok rizičnog ponašanja.

izvor: metro-portal/Novi magazin

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-09-17

pregleda:

ključne reči: inteligentna deca deca