NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Igra sa muzejskim eksponatima u Naučnom centr

Naučni centar u kome će deca moći da dodiruju eksponate i razgovaraju sa njima, od sredine septembra će biti deo stalne postavke u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Igra sa muzejskim eksponatima u Naučnom centr

Mogućnost da deca bez bojazni dodiruju eksponate i  “razgovaraju” sa njima,  konačno će postojati i u Beogradu! Od sredine septembra  Naučni centar činiće deo stalne postavke u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Učenje će tu postati igra, planete će biti na dohvat ruke, a matematika i fizika nikad lakše za razumevanje.

“Eksponati su kreirani da približe pojave i fenomene iz astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike, da kroz igru i zabavu podstiču na razmišljanje i razvijaju maštu”, rekla je za “Blic” direktorka Muzeja, Sonja Zimonić.

“Pitagorinu teoremu najbolje će potvrditi eksperiment sa malim akvarijumima, deca će moći da grade i samoodrživi most preko koga će prelaziti, kao i da govore u eho tubu koja se prostire na oko 30 metara ili uđu u kaleidoskop”.

Modeli planeta Sunčevog sistema postavljeni su u tačnoj razmeri, a otkrivaju i kako težina varira u zavisnosti od gravitacije. Bilijarski sto i gravitacioni bunar treba da približe teorije o masi i gravitaciji, a vazdušni top iz kojg će se gađati zastavice pokazaće prostiranje vazduha.

“U toku pripremanja prostora za ovu postavku, majstori su najviše muke imali sa krivom sobom koja ukazuje na to kako nastaje iluzija mešanjem informacija, onim koje osećamo i onim koje mozak registruje. Malu vrtoglavicu koja se stvara jer su nakrivljene po dve ose, a zidovi su pod pravim uglom, svi smo preživeli u prostor je potpuno bezbedan”,

rekla je Zimonić.

Na sredini prostora Naučnog centra nalazi se i DNK visok šest metara, a mališane na “svakom ćošku” čeka i poneka zagonetka i iluzija.

Izvor: Mondo

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-09-13

pregleda:

ključne reči: muzej deca ucenje zabava muzeju nauke i tehnike