NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Novo igralište na Kalemegdanu

Umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju jer nije ispunjavala sigurnosne standarde, krajem meseca će na Kalemegdanu biti otvoreno prvo dizajnirano kreativno igralište u Srbiji.

Novo igralište na Kalemegdanu

Uskoro prvo “dizajnirano” kreativno igralište u Srbiji kao početak projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”.

Prvo "dizajnirano" kreativno igralište u Srbiji biće otvoreno krajem avgusta na Kalemegdanu u Beogradu umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju, jer ne ispunjava sigurnosne standarde.

Beogradska nedelja dizajna (BDW) će u saradnji sa Gradom Beogradom i kompanijom Property development kao glavnim finansijerima, Ambasadom Finske u Srbiji i finskom kompanijom “Lappset” kao partnerima, po projektu mladog beogradskog arhitektonskog studija “MADA” i u realizaciji Gradskog zelenila Beograd, obezbediti deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru.

Igralište se nalazi u blizini Luna parka i ulaza u Zoološki vrt i predstavlja prvo od planiranih “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”, za koje već vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim upravama u zemlji.

Beogradska nedelja dizajna je ove godine je započela sasvim novu, neprofitnu akciju najvećeg obima do sada, koja za cilj ima okupljanje najodgovornijih i najsvesnijih gradova, opština, kao i stranih i domaćih firmi, institucija i ambasada, koje bi se kao pokrovitelji i partneri svojim donacijama zajedno udružili u realizaciji “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” širom zemlje. Planirano je da se u roku od dve godine u Srbiji izgradi sto ne samo novih, nego pre svega inovativno projektovanih dečjih igrališta kakva se danas viđaju svuda u naprednom svetu. Ovaj projekat će omogućiti direktno uključivanje domaće kreativne zajednice, kao i vrhunskih svetskih dostignuća kreativnih industrija u razvoj Srbije, po čemu je Beogradska nedelja dizajna i poznata, i u čemu istrajava već skoro deset godina.

- Prvo igralište u okviru akcije “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” na Kalemegdanu će poslužiti kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno/javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima. Nadamo se da će inspirisati veliki broj lokalnih uprava i donatora iz privrede, kao i institucija širom Srbije i inostranstva da se što pre pridruže ovoj jedinstvenoj akciji preko protrebnoj Beogradu, Srbiji i regionu danas. Želimo da putem saradnje sa najboljima u polju inovacija i dizajna izgradimo igrališta koja će trajati, biti u skladu sa najvišim ekološkim i standardima održivosti, ići u korak sa vremenom u kome živimo, kao i najugroženijem i najnezaštićenijem stanovništvu Srbije danas - deci - pružiti sigurnost, udobnost, kreativan, aktivan i raznovrstan prostor za igru. Drugim rečima, da ih brzo uključimo u svet jednim svetskim doživljajem dizajna, kao važne inspiracije za razvoj kroz igru, smatra Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Projektovanje prvog igrališta je povereno mladom beogradskom arhitektonskom studiju “MADA”, koji je obezbedio pozornost javnosti predstavljanjem Srbije na Bijenalu u Veneciji 2012. godine. U sklopu projekta promocije skandinavskog dizajna u Srbiji, u saradnji sa ambasadom Finske, BDW je u projekat uključio i finsku kompaniju Lappset, kao jednu od najkreativnijih i najnagrađivanijih svetskih kompanija za dizajn i proizvodnju dečjih igrališta, koja je realizaciji projekta doprinela posebnom neprofitnom ponudom za elemente prvog igrališta u Beogradu.

- Ispred grupe Lappset Oy i našeg oduševljenog tima, izuzetno sam počastvovana što smo delimično doprineli radosti zbog kvalitetne spoljašnje opreme za “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije”. Ovaj projekat je savršen primer snažne saradnje u kombinaciji sa zajedničkom željom da se poboljša igra, učenje i vežbanje u dečjem okruženju i postavlja odličan standard za buduće projekte, izjavila je Johanna Ikäheimo, predsednik Upravnog odbora kompanije Lappset.

- Proveo sam mnogo srećnih dana sa svojom decom na igralištima u Helsinkiju pre oko 20 godina. Kada sam pre nekoliko dana prošao kroz jedno, video sam da je kao i pre 20 godina puno dece (i odraslih) koja se igraju i penju na iste Lapsset sprave kao i moja deca. Naravno, postavljene su i neke nove sprave, ali su ostavljene i stare kao svedoci izdržljivosti i funkcionalnosti, a naročito bezbednosti Lappset opreme. Veoma sam srećan što deca u Beogradu sada mogu da podele uzbuđenje inspirativnog igranja i učenja u okruženju koje predstavlja Lappset. Nadam se da će uskoro i druga deca širom Srbije moći da urade isto. Lappset je odličan primer funkcionalnog finskog dizajna i kvaliteta, zbog čega sam zaista ponosan kao Finac. Dečja igrališta su važan deo kreativnog obrazovanja, koji je apsolutno najvažniji preduslov za bilo kakav razvoj i konkurentnost. Deca Srbije zaslužuju tu investiciju. Zaista sam zahvalan svima koji su omogućili početak realizacije projekta “100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije” upravo na Kalemegdanu, smatra Pekka Oprana, ambasador Finske u Srbiji.

Izvor:  Designed

 

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-09

pregleda:

ključne reči: novo igralište kalemegdan kreativno igraliste