NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Kako da bebi skratite nokte

Najbolje je nokte seći dok beba spava ili je sasvim mirna, koristeći timski rad, i to tako da je jedan roditelj drži u naručju, a drugi barata grickalicom ili makazicama.

Kako da bebi skratite nokte

Skraćivanje noktiju kod bebe je veoma važno, jer u protivnom može da se izgrebe po licu i telu. Osim toga, razna nečistoća prodire ispod njih, a novorođena deca stalno guraju prstiće u usta, pa može da dođe i do infekcija. Međutim, sečenje noktiju kod malih beba nije lako, što dobro znaju novopečeni roditelji.

Prvo pronađite udoban položaj koji će vam pomoći da bezbedno pristupite bebinim rukama ili nogama, a nju zaštitite od povreda. Oštra grickalica je najlakši način da skratite nokte bebi. Možete i to da učinite dok je hranite ili kada spava, a najbolje je posle kupanja kada su mekši.

Postoje grickalice specijalne za bebine nokte, ali nepažljivim rukovanjem možete da uštinete ili povredite osetljivu kožu oko nokta, pa vodite računa. Takođe, možete da se poslužite i malim makazicama sa zaobljenim vrhom koji su pogodni za to, stručnjaci preporučuju da makazama baratate dok beba spava ili je sasvim mirna i ne izvodi nagle pokrete.

U ovom slučaju izuzetno pomaže timski rad, najlakše i najbrže ćete skratiti nokte bebi ako je jedan roditelj drži u naručju, a drugi barata grickalicom ili makazicama.

I naravno, najbitnija je smirena ruka, nemojte da se uspaničite ako slučajno malo posečete prstić, samo stavite vaticu na ranicu i lagano pritisnite. I sasvim mala deca imaju sećanja, tako da bi paničan izraz na licu roditelja više uplašio bebu nego posekotina, a ona bi ubuduće skraćivanje noktiju mogla da poveže sa nečim neprijatnim i da pruža otpor.

Izvor: Novosti

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-09

pregleda:

ključne reči: bebe nokti nega beba