NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Cvrsta hrana i gojaznost dece

Prerano uvođenje čvrste hrane može da dovede do gojaznosti.

Cvrsta hrana i gojaznost dece

Kao i kod odraslih, gojaznost kod dece nosi brojne zdravstvene rizike, kao što su bolesti krvnog sistema, dečja hipertenzija, dijabetes, problemi sa zglobovima, a česte su i smetnje s disanjem tokom spavanja. Gojaznost obično definišemo kao prekomerno nagomilavanje masnog tkiva pa je tako gojazno dete ono čija ukupna težina sadrži više od 25 odsto masti kod dečaka i više od 32 odsto masti kod devojčica ili 120 odsto od idealnog odnosa težine i visine. Merenje kožnog nabora tačnije određuje masne naslage. Telo nagomilava mast povećanjem broja i veličine masnih ćelija. To je važno za kontrolu dečje gojaznosti jer se masne ćelije stvaraju uglavnom u dečjem uzrastu.

Stručnjaci upozoravaju da većina roditelja uvodi čvrstu hranu u ishranu beba prerano, što može dovesti do razvoja hroničnih bolesti poput dijabetesa, celijakije i gojaznosti.

U studiji kojom je obuhvaćeno 1.334 mladih majki, istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdili su da 93 posto majki uvodi čvrstu hranu deci pre navršenih šest meseci.

Čak 40 odsto majki uvodi čvrstu hranu kad beba napuni četiri meseca, a devet posto i pre nego beba napuni četiri nedelje.

 

Bebe koju su hranili adaptiranim mlekom i cvrstom hranom pre nego sto su navrsile cetiri meseca imaju cak sest puta vece sanse za gojaznost u svojoj trecoj godini, pokazuje istrazivanje sprovedeno u Children's Hospital Bostonu, objavljeno na internetu, koje ce u martu biti objavljeno u casopisu Pediatrics.

– Nasi rezultati poklapaju se sa preporukamaAmerican Academy of Pediatricsa prema kojima se s uvodjenjem cvrste hrane valja pricekati barem do navrsena cetiri mjeseca detetova zivota – navodi autorka studije dr. Susanna Y. Huh, pedijatar gastroenterolog u Children's Hospital Bostonu. Rano usvojene navike u ishrani imaju znatan uticaj na ishranu i tezinu sve do odrasle dobi, podsecaju strusnjaci. Za ovu studiju naucnici su pratili 847 dece u projektu Viva, koji dugorocno proucava zene i njihovu decu.

Idealno vreme da bebe počnu da unose čvrtsu hranu, ali adaptiranu za njihov organizam, je prema mišljenju nutricionista, navršenih šest meseci života. Nutricionisti su zabrinuti da unošenje čvrste hrane kod beba znači manji unos mleka što može dovesti do neuhranjenosti.

 

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2014-12-10

pregleda:

ključne reči: ishrana dece ishrana beba gojaznost dece cvrsta hrana uvodjenje cvrste hrane