Tradicionalno ih jedu za doručak ali može i za večeru, užinu ili kao poslastica na dečjim zabavama. Veoma su ukusne i nećete pogrešiti ma sa kojim prelivom da ih pripremite. U SAD postoji gotova smesa koja se samo pomeša sa vodom ali zaista nije teško da i sami umutite sastojka i obradujete svoje ukućane ovom poslasticom!
Sastojci:
- 2 jaja
- solja brasna
- 1/2 solje vode
- 1/2 solje mleka
- vanilin secer
- malo soli
- 1/2 praska za pecivo
- 1 kasika ulja ili istopljenog maslaca
Način pripreme:
Belanca dobro umutiti sa malo soli. Posebno umutiti žumanca sa vanilinim šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, vodu, mleko i rastopljen maslac. Dve dobijene smese kašikom spojiti (ne mikserom), kako bi smesa bila vazdušasta, malo gušća od smese za klasične palačinke.
U gotovu smesu po želji možete dodati rendanu koricu limuna ili rendane nakisele jabuke. Na zagrejan teflonski tiganj sipati smesu i kašikom pažljivo razvući tako da palačinka bude oko 10cm u prečniku. Kada se pojave mehurići odozgo širokom špatulom okrenite i zapecite drugu stranu.
Gotove palačinke možete posuti seckanim voćem ili preliti raznim prelivima po ukusu. Javorov sirup, koji se najčešće koristi kao preliv možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, ali možete ih preliti i medom.