NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Popaj je bio u pravu!

Popaj je bio u pravu!

Rezultati nedavnog istraživanja dali su za pravo slavnom crtanom junaku Popaju koji je govorio da njegova snaga dolazi od spanaća.

Naučnici predvođeni dr Edijem Vitcbergom (Eddie Weitzberg) sa Švedskog Instituta Karolinska, ustanovili su da svakodnevno uzimanje ovog povrća znatno snaži mišiće.

Porcija od 300 grama spanaća smanjuje za pet odsto količinu kiseonika koja je potrebna mišićima tokom vežbe. Efekat je tako mo?an da se može osetiti već nakon tri dana, piše londonski Telegraf. Tajna nije u gvožđu već u nitratima koje spanać sadrži u izobilju. Ova jedinjenja efikasnije grade mitohondrije, naše male "energetske fabrike".

"To je kao aditiv za gorivo za mišiće - čini da rade bolje i efikasnije", objašnjava dr Vicberg u studiji objavljenoj u časopisu "Cell metabolism". Spanać je svojevremeno na Zapadu popularisao mornar Popaj, junak crtaća koji je nastao početkom prošlog veka. Svaki put kada bi upao u nepriliku, pojeo bi konzervu spanaća što mu je davalo snagu da se suprotstavi mnogo jačim neprijateljima.

Dugo se verovalo da je gvožđe u spanaću zaslužno za potsticanje snage. Naučnici, međutim, sada znaju da je to zahvaljujući nitratima. "Popaj je zaista bio u pravu", kaže dr Vicberg. Veruje se da spanać, latinski Spinacia oleracea, potiče iz Persije (današnji Iran), a u Kinu je dospeo u VII veku nakon što ga je tamo, kao dar, poslao kralj Nepala. U Evropu je stigao tek u XI veku kada su ga Maori doneli u Španiju.

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2014-12-10

pregleda: