NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

MENSA - NTC sistem ucenja

MENSA - NTC sistem ucenja

Udruzenje Mensa pokrenulo je 2007. godine u Novom Sadu jedinstveni projekat obrazovanja i nacina ucenja kod dece predskolskog uzrasta, pod nazivom Mensa NTC sistem ucenja. Autor programa dr Ranko Rajovic je dugogodisnji clan cetvorocanog komiteta svetske Mense za darovitu decu. S obzirom da se nalazi na samom izvoru informacija i ima uvid u gotovo sve programe koji se sprovode sirom sveta, okupio je tim eminentnih strucnjaka iz oblasti pedagogije, neurofiziologije, defektologije, psihologije i genetike, koji je uoblicio efikasan i jednostavan program, sa mogucnoscu pracenja i merenja postignutih rezultata. Prednost ovako koncipiranog programa jeste mogucnost primene u predskolskom uzrastu (3-7 godina) i stimulacija razvoja intelektualnih potencijala svakog deteta. Podatak da se ljudski mozak do pete godine razvija preko 50%, dovoljan je razlog da se sa primenom specijalizovanih programa otpocne u sto ranijem uzrastu. Odgovornost drustva, lokalne zajednice i roditelja je da se ovaj izuzetno vazan period ne propusti i da se maksimalno podstakne razvoj bioloskog potencijala svakog deteta.

Primenom programa "Mensa - NTC sistem ucenja" * podize se nivo intelektualnih sposobnosti sve dece koja ucestvuju u programu; * Sprecava se poremecaj koncentracije i paznje, kasnije u skolskom periodu (disleksija); * Razvija se kordinacija pokreta i motorike; * Razvija se brzina razmisljanja i zakljucivanja (funkcionalno znanje); * Sva deca imaju korist od programa, a posebno je koristan za detekciju darovite dece i podsticanje razvoja darovitosti; * Povecava se broj neuronskih veza, sto uz specificne vezbe povecava kapacitet mozga za obradu informacija. METODIKA - NTC SISTEMA UCENJA * Razvoj akomodacije – stimulacija razvoja ocnih misica o Odabrane igre sa loptom o Igre preskakanja * Razvoj kordinacije pokreta i motorike o Igre rotacije o Igre preskakanja o Igre provlacenja o Radionice fine motorike * Razvoj grafomotorike * Razvoj brzine razmisljanja i zakljucivanja o Ucenje apstraktnih simbola (zastave, saobracajni znakovi…) o Virtualne klasifikacije, serijacije, analogije i asocijacije o Duple asocijacije (igra NTC puzzle) * FUNKCIONALNO ZNANJE o Povezivanje apstraktnih simbola – I stepen o Povezivanje apstraktnih simbola i logike – II stepen o Kombinovana metoda apstrakcije i muzike – III stepen o Zagonetne price i pitanja

U okviru svetske Mense, nakon prezentacije programa i prvih rezultata, 12 evropskih drzava je prihvatilo ovaj program i pocelo sa primenom. Savez ucitelja Srbije je vec uvrstio deo naseg programa u svoje redovne aktivnosti za strucno usavrsavanje ucitelja. U Novom Sadu, u predskolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” (preko 14 000 upisane dece), otpocela je longitudinalna studija koja ce pratiti ispitivanu decu od trece godine do zavrsetka osnovne skole.

Krajnji cilj NTC programa, ucenja kroz igru jeste podizanje nivoa znanja. Pravi rezultati videce se mozda za dvadeset godina, ali vazno je krenuti na vreme.

Vise o NTC Sistemu Ucenja na sajtu RTS-a.

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-07

pregleda: