NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Da li emotivno zlostavljate dete vozeci ga u kolicima

Da li emotivno zlostavljate dete vozeci ga u kolicima

U sred ove cuvene ekonomske krize koja preti da zivote stavi u stand-by mod narednih nekoliko meseci ili godina, naucnici skotskog univerziteta Dandi potrosili su nekoliko desetina hiljada funti na jedno vrlo vrlo korisno istrazivanje. Ako spadate u 99% roditelja koji svoju decu guraju u kolicima koja su licem okrenuta od vas, treba da budete svesni da kocite detetov emotivni razvoj i stvarate idealne uslove da odraste u anksioznu, nesigurnu, introvertnu osobu koja ce imati ozbiljnih problema sa govorom. Osobu koja se ne smeje. Osobu koja nema prijatelje. Osobu koja se plasi sveta oko sebe jer mamino ozareno lice nije bilo deo svakog i bas svakog susreta sa njim. Pa ako necete da emotivno osakatite svoje cedo - okrenite ta kolica ka vama kako bi mogli da im gucete i razgovarate sa njima tokom SVAKOG MINUTA kad su budni, SVAKOG MOGUCEG DANA!

Elem, rezultati famoznog istrazivanja ovako glase: deca koja kao mala nisu bila licem u lice sa osobom koja ih gura u kolicima, kasnije su bila manje sklona da pricaju, smeju se i stupaju u interakciju sa svojim roditeljima od dece vozene u drugacije okrenutim kolicima. Roditelji koji su gledali u bebe dva pita cesce su im pricali, nego kad su bile okrenute od njih. Ritam srca beba je pri gledanju i slusanju roditelja bio usporeniji i one su dvostruko cesce padale u san, sto je pokazatelj da su se osecale opusteno i bezbedno. Hmmm, a da im nije mozda bilo dosadno?

Deca gledaju svoje roditelje veci deo dana (a i noci). Ono sto ne vide u kolicima okrenutim ka roditelju je svet koji ih okruzuje. Kako cete pokazati detetu slatku kucu ili jato golubova ili sarene balone koji se prodaju na ulici ako je prinudjeno da neprekidno gleda u vase "zanimljivo" lice?

Imam utisak da se gomilaju "relevantna" istrazivanja o tome kako sve roditelji stete svojoj deci. Kad bolje razmislim, svoju bebu hranim adaptiranim mlekom (citaj: otrovom), ne jurim BPA -free flasice i organsku hranu (najvise zato sto bi to u ovoj zemlji bilo mission imposible), cesce posegnem za gotovim kasicama nego sto se latim sporeta, itd itd. O da, cerku sam gurala u kolicima okrenutim OD SEBE ( zvuci kao da teramo decu dalje od nas) do njene trece godine i gle cuda - sa svojih 4,5 godina bukvalno ne zatvara usta. Prica cak i u snu. Mora da ipak nesto radim kako valja.... O greska, to je zbog precestog gledanja TV-a!

Bolje bi bilo da naprave istrazivanje kako da "doguramo" decu do fakulteta, s obzirom kako nam se pise....

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-13

pregleda: