NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Karlicni polozaj bebe

Karlicni polozaj bebe

Karlicni polozaj je polozaj bebe u materici kada ona prednjaci zadnjicom ili nogama nadole i srece se prosecno kod 3-4 % trudnica. Kao relativno retka pojava, ovakva trudnoca i polozaj smatraju se visoko rizicnim i trudnice kod kojih je konstatovana moraju ozbiljno voditi racuna o svom zdravlju. Iako su mnoge zene prirodnim putem rodile iako beba nije bila u idealnom polozaje, veca je mogucnost potencijalnih komplikacija ukoliko je beba u karlicnom polozaju.

Karlicni polozaj bebe najcesce se dijagnosticira u 28. nedelji trudnoce i ne mora da se zadrzi do porodjaja. Sve do 36. nedelje polozaj bebe u materici se menja, jer ona ima dovoljno prostora i plodove vode da se okrece. Posle se retko desi da se beba okrene.

Vrste polozaja

"Zadnji polozaj" - razlikuju se cisto zadnji i mestovito-zadnji polozaj. Kod cisto zadnjeg na ulazu u karlicu (prema izlazu iz materice) lezi zadnjica bebe, noge su savijene u kukovima i kolenima i leze duz tela. Kod mestovito-zadnjeg polozaja, bebina zadnjica je zajedno sa nogama okrenuta ka karlici, noge su savijene u kukovima i zglobovima kolena.

Nozno prednjacenje ploda - Razlikujemo dva nacina noznog prednjacenja ploda: 1) kada prednjace obe noge, malo razmaknute u kukovima i zglobovima kolena; 2) kada je jedna noga pruzena u kuku i kolenu, druga savijena u kuku i lezi vise.

Karlicni polozaj cesto je uslovljen prostornim problemom u uterusu i beba zauzima stav u kojem se oseca najprijatnije. Da li se radi o jednom od ovih nepravilnih polozaja moze se utvrditi i spoljnim pregledom trbuha. Kod normalne trudnoce materica je razvucena uzduzno, a ne poprecno.

Rizici porodjaja vaginalnim putem

Beba dobija kiseonik putem pupcane vrpce dok je u stomaku. Ukoliko beba krene zadnjicom, pupcanik moze da sklizne u porodjajni kanal gde biva pritisnut i zaglavljen te je protok kiseonika umanjen ili onemogucen. Imajuci ovo na umu, vecina ginekologa se odlucuje za carski rez kada je beba u karlicnom polozaju jer on definitivno predstavlja manji rizik i za mamu i za bebu. Ako se ipak odlucite za vaginalni porodjaj onda racunajte da ce vam napraviti povecu epiziotomiju kako bi beba imala prostora da izadje. Takodje ceste su upotrebe forcepsa i vakuma kako bi se olaksalo istiskivanje deteta.

Takodje, ukoliko trudovi krenu i potisnu bebu u karlicu majke pre nego sto pocne operacija planiranog carskog reza, vecina akusera pokusava da do kraja izvede vaginalni porodjaj, pre nego da radi hitan i tezak carski rez.

Sta moze vas ginekolog da uradi kako bi se beba postavila u povoljniji polozaj?

Ranije su akuseri u toku 37-38 nedelje pokusavali da okrenu bebu u adekvatan polozaj pomocu tzv. "spoljnog okreta". Medjutim, ovaj zahvat je cesto bio neefikasan i nosio je sa sobom opasnost od raslojavanja placente, pritiska ili obavijanja pupcane vrpce, te se danas retko primenjuje u praksi i mora da ga izvodi vrlo strucno osoblje i to u bolnickim uslovima kako bi bio moguc hitan carski rez ako dodje do komplikacija. Akuserska intervencija pri karlicnom porodjaju koja se sve redje primenjuje je i "unutrasnji okret" u toku porodjaja. Tada se izvlaci noga bebe, koja se dovodi u uzduzni polozaj, ali karlicni, pa se i porodjaj vodi po mehanizmu "karlicnog" radjanja. Danas se primenjuje kod nekih blizanackih trudnoca, gde je drugi blizanac u poprecnom polozaju.

Sta vi mozete da uradite kako bi podstakli bebu da promeni polozaj?

Ima nekoliko metoda koje mozete da pokusate, ne nose nikakav rizik i mnoge majke smatraju da su pomogle bebi da se okrene.

  • svaka dva-tri sata tokom nekoliko dana kleknite pored kreveta, nagnite se napred i naslonite grudi i ramena na krevet i ostanite u tom polozaju 15 minuta. U studiji koja je obuhvatala 71 karlicno postavljenu bebu cak 65 beba se okrenulo glavom dole nakon sto su njihove majke koristile ovaj metod.
  • provodite sto vise vremena "na sve cetiri" ljujajuci se napred-nazad.
  • odmarajte lezeci na ledjima sa nogama podignutim iznad nivoa glave. mozete podmetnuti nekoliko jastuka.
  • pustajte muziku kod donjeg stomaka ili cak izmedju nogu, mozda ce beba pratiti zvuk!
  • Kinezi imaju svoj metod koji se bazira na konzumaciji ljute hrane, sto povecava pokretljivost bebe pa je i veca sansa da se okrene.
  • stavite kesicu smznutog povrca na deo stomaka gde mislite da se nalazi bebina glava. Mozda ce beba zeleti da pobegne od hladnoce i srecom se okrenuti bas glavom dole!

Ginekolozi imaju razlicita iskustva i vestine, te ce zeleti da vas porode onako kako se njima cini najbezbednije. Ako se vas akuser ne slaze da pokusate prirodan porodjaj ili prihvatite to ili potrazite nekog drugog koji ima vise iskustva u radjanju karlicnih beba.

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-07

pregleda: