NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Surogat "fabrika beba" otvorena u Poljskoj

Surogat

Kontroverzna "fabrika beba" otvorena je u Poljskoj. Strucnjaci u Poljskoj odlucili su da ozbiljne probleme svoje demografije rese otvaranjem centra za pomoc parovima koji ne mogu imati decu. U centru vec zivi 37 mladih surogat-majki koje su spremne roditi decu parovima koji to ne mogu. Vecina Poljaka odobrava otvaranje centra, ali se Katolicka crkva ostro protivi.

Centar za surogat-majcinstvo je vec objavio cenovnik svojih usluga, a dobio je i prve klijente. Naknada za surogat majke moze iznositi izmedju 15.000 i 22.000 americkih dolara, ali cene nisu fiksne i oko njih se moze pregovarati. Surogat majke moraju proci niz razlicitih medicinskih pretraga koje ukljucuju i testiranje na genetski prenosive bolesti. Moraju se jos obavezati da nece piti alkohol ili pusiti cigarete tokom trudnoce.Specijalisti obracaju paznju i na adrese surogat majki i sterilnih parova, jer na taj nacin zele izbeci mogucnost susreta surogat majke i deteta.

S druge strane, buduci roditelji moraju garantovati da ce usvojiti bebu bila ona zdrava ili ne. Surogat majka se ugovorom mora se odreci svih prava na bebu nakon njenog rodjenja.

Osnivaci ovog centra su objasnili da ih je na ovaj korak navela cinjenica da 1,5 miliona Poljaka ne moze da ima decu.

U Srbiji je cak 200.000 parova suoceno sa sterilitetom. Nijedan od njih ne moze zvanicno do potomstva da dodje programom surogat-majke. Znaci surogat majka je zena koja iznosi trudnocu i daje dete nakon rodjenja za novcanu nadoknadu i dete koje je rodila nije bioloski njeno. Pozajmljivanje tudje materice za nosenje i donosenje deteta na svet, nije regulisano domacim Zakonom o porodici. Iz Ministarstva zdravlja kazu da je u toku izrada nacrta novog zakona koji ce precizirati da li postoji pravni osnov za ovakav metod. Specijalna bolnica za humanu reprodukciju u Beogradu donedavno je na svojoj internet-prezentaciji nudila uslugu surogat-majke. U ovoj klinici se programi surogat-majke rade samo zenama koje nemaju matericu, pa im je neophodna druga zena da umesto njih iznese trudnocu. Tamo gde je to zakonom dozvoljeno (Velika Britanija, Rusija, Ukrajina, Kanada, SAD) pisu se opsirni ugovori izmedju narucioca i "pozajmljene" majke. Cesti su primeri da surogat-majka hoce da zadrzi dete posle porodjaja. U slucaju kada je citav reproduktivni materijal para koji je "zakupio" matericu, sud odlucuje sta je najbolje za dete. Dešavalo se da bolesnu bebu nece nijedna strana.

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-07

pregleda: