NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Kad se dete hrani samo

Kad se dete hrani samo

U svetu je promovisan novi nacin ishrane beba nazvan "baby-led weaning", sto u prevodu znaci da se dete hrani samo, bez kasicice i pomoci roditelja. Zvuci sasavo, ali videcete - uopste nije glupo!

BLW (baby-led weaning) je nacin ishrane deteta pri kojem mama ne sedi pored njega i ne hrani ga kasicicom, vec ga pusta da ono to ucini samo - i to prsticima! Ovaj nacin hranjenja nastao je kao rezultat proucavanja ponasanja beba uzrasta sedam-osam meseci koje su imale starijeg brata ili sestru. Strucnjaci su primetili da ove bebe u svemu oponasaju stariju decu, pa i u jelu. Umesto da sacekaju mamu da im stavi portiklu i nahrani ih kasicicom, ove su bebe prsticima uzimale hranu iz sekinog ili batinog tanjirica i jele je prstima. Pri tome nisu birale namirnice, vec su s podjednakim apetitom klopale voce, povrce, meso i zitarice. To je navelo lekare da ponude roditeljima ovakav nacin ishrane beba, jer su ustanovili da tako deca pojedu vise, ne birajuci vrstu namirnica.

Zasto je BLW postao popularan? Osamdesetih godina proslog veka lekari su savetovali majke da pocnu sa uvo?enjem sokica i vocnih kasica u bebinu ishranu vec od tre?eg meseca. S obzirom na to da tromesecna beba ne moze samostalno da sedi, zvace ili hvata hranu rucicama, logicno je da su ih majke hranile kasicicom, drzeci ih u polulezecem polozaju. Medjutim, u poslednjih pet-sest godina, strucnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju na roditelje da bebi ne daju nista drugo osim mleka sve do navrsenih sest meseci, te da uvodjenje cvrste hrane zapocnu tek u sedmom mesecu. Za ovaj apel postoji i valjan razlog: bebinim probavnim organima potrebno je oko sest meseci da "sazru" i postanu spremni da efikasno vare i druge namirnice osim majcinog ili adaptiranog mleka. Osim toga, sestomesecna beba cvrsto drzi glavicu u uspravnom polozaju i, uz podupiranje, moze da sedi, pa je spremna da jede u sedecem polozaju koji je najprimereniji za konzumiranje obroka. I najzad, u ovom uzrastu vecina beba kontrolise pokrete rucicama, hvata predmete i prinosi ih ustima. Na osnovu svega navedenog, naucnici su zakljucili da je beba ovog uzrasta sposobna da svoj obrok pojede uzimajuci hranu iz tanjirica prsticima, bez koriscenja kasicice. E sad, postavlja se pitanje kako da to ucini kada mame izmiksaju hranu do te mere da postane tecna i ne moze da se uhvati? U tome i jeste stos: sustina novog nacina ishrane sastoji se u tome da se preskace faza pripremanja pirea i tecnih kasica, te se odmah prelazi na sledecu, kada se hrana gnjeci viljuskom.

Kako BLW izgleda u praksi? Vecina sestomesecnih beba hranu uzima celom sakom jer jos uvek ne umeju da se sluze palcem i kaziprstom. One je lizu i sisaju bez obzira na to da li je rec o kuvanom brokoliju ili pecenoj jabuci, a nakon mesec-dva, nauce da je stave u usta, prozvacu i progutaju. Roditelji koji su se opredelili za ovakav nacin ishrane preporucuju da se u pocetku daje kuvana hrana u obliku kruzica ili ona koja ima "drscicu" (npr. brokoli), jer beba moze lakse da je uhvati celom rucicom i prinese ustima (sargarepa isecena na krugove, kuvani cvetici brokolija ili karfiola...). U pocetku ce se dete igrati hranom, ali ce brzo uociti sta rade ostali clanovi porodice, pa ce poceti da je prinosi ustima i da je sisa. Pustite je da pojede sto je moguce vise povrca ili voca, a zatim joj dajte da sisa (ili joj ponudite flasicu adaptiranog mleka). Vremenom ce jesti sve vise cvrste hrane, te ce se smanjivati njena potreba za sisanjem, odnosno, flasicom. Primeceno je da bebe, koje se same hrane, veoma retko placu, negoduju i odbijaju hranu. Za njih je ceo ovaj proces lepa i zabavna igra.

Postoji li opasnost od gusenja? Ako dete sedi u stolici za hranjenje uspravnih ledja i samostalno prinosi hranu ustima, verovatnoca da ce u usta ugurati vise nego sto moze da proguta, minimalna je. Kao sto zna koliko snazno treba da povuce mleko iz dojke, a da se pri tom ne zagrcne, tako ce znati i koliko hrane moze da stavi u usta, a da se ne ugusi. Pre ce se zagrcnuti ako mu dajete kasicu kasicicom u kojoj ima vise sadrzaja nego sto možze da proguta! Ali, naravno, roditelji koji zagovaraju BLW nacin ishrane, bebu dok jede nikada ne ostavljaju bez nadzora.

Koje su negativne strane BLW nacina ishrane? Broj namirnica koje su primerene bebinom uzrastu, a koje su pri tom pogodne da se termicki obrade tako da zadrze oblik u kojem beba moze da ih uhvati, zaista je mali. Zbog toga Dzil Repli savetuje roditelje da bebi daju izgnjecenu hranu koja je dovoljno gusta da dete moze da je uhvati rucicama. Na taj nacin cete izbeci jednolicnost. Najveca mana ovakvog nacina ishrane je - nered! Dete ce razbacivati hranu, te ce vise dospeti na pod nego u njegov stomak. Ovaj problem resava se tako sto se ispod bebine stolice za hranjenje prostre musema, koju cete nakon obroka istresti i obrisati.

Koje bebe ne bi trebalo ovako hraniti? Ukoliko je vase dete nedonosce, verovatno nece biti spremno za BWL u uzrastu od sest-sedam meseci, vec nekoliko meseci kasnije. Osim toga, ako u vasoj porodici postoje slucajevi alergije ili netolerancije na odredjene namirnice, ovaj nacin ishrane nije pogodan, jer postoji mogucnost da beba pojede nesto sto ne bi smela. Alergicni malisani moraju stalno da budu pod nadzorom roditelja. Bebe sa urodjenim manama vilice, takodje, ne mogu samostalno da se hrane, kao ni one koje pate od hronicnih digestivnih problema.

iz casopisa Moja Beba

 

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-08-13

pregleda:

ključne reči: baby-led weaning