NaslovnaUlogujte seRegistrujte se
 

Čarobni grašak

Narodna irska bajka koja oslikava dečji svet mašte i snova. Decak Dzek menja kravu za zrno graska. Ali to nije obican grasak, vec carobno zrno koje ce mu otvoriti vrata neverovatne avanture.

Čarobni grašak

Živela jednom jedna žena sa svojim malim sinom po imenu Džek. Živeli su siromašno u maloj trošnoj kući. Od svega vrednog što su imali bila je jedna krava koja im je bila glavni izvor ishrane. Ali siromaštvo je bivalo sve gore, tako da su na kraju bili primorani prodati i tu kravu. Majka je tako uputila svog dečaka na pijacu da proda kravu što bolјe bude mogao.

Vodeći kravu na putu prema pijaci Džek susrete jednog čoveka kojeg učtivo pozdravi, a čovek otpozdravivši ga upita kuda je krenuo. ''Idem na pijacu da prodam ovu kravu''-reče dečak. ''Evo ja ću je rado kupiti i tako ti uštedeti put do pijace''-reče mu čovek, nasto dečak pristade odmah. ''Daću ti četiri zrna graška za tvoju kravu''-reče nepoznati čovek Džeku koji se nasmeja tome i reče da takav pazar ne dolazi u obzir. ''Ne budi naivan dečače''-reče čovek Džeku-''Ovaj grašak je čaroban. Doneće ti veliku sreću''. Čuvši te reci dečak se zbuni ne razumevajući šta mu nepoznati želi reci, ali čovek ne reče vise ništa, već mu ubaci grašak u šaku i uzevši privozu iz njegove druge ruke, odvede kravu sa sobom.

Džek se vrati kuci, a majka se obradova njegovom brzom povratku rekavši: ''Mora biti da si kravu dobro prodao bez cenkanja čim si se tako brzo vratio''. ''Da''-uzvrati sin-''Prodao sam je za ovo'' i pokaza majci četiri zrna graška na dlanu. Žena je po prirodi bila mirna, ali ovaj put se strasno naljuti na sina nazivajući ga glupanom i otera ga u svoju sobu bacivši grašak kroz prozor. Osećajući veliku krivicu dečak leže u krevet i nedugo zatim zaspa.

Probudio se u samu zoru idućeg dana i odmah primeti kako se nešto veoma zeleni uz prozor njegove sobe. Otvori ga i vide debelo stablo zelenog graška koje je u toku noći izraslo uz kucu daleko u visinu. Ne razmišljajući mnogo Džek se poče penjati uz razgranato stablo graška. Posle silnog pentranja ugleda tlo desno od sebe uz samo stablo graška, dok je njegova kućica sa te visine ličila na malu tačku. Džek kroči na zemljište koje se iznenada pojavilo nakon njegovog penjanja uz grašak i pođe jednom stazom koja je vodila samo na jednu stranu.

Ubrzo stiže pred veliku kucu ispred koje je jedna veoma krupna zena prala rublјe. Dečak učtivo pozdravi veliku zenu i zapita da li mu može dati šta za jelo posto je bio jako gladan. Žena ostavi rublјe i uvede ga u kuću. Ušavši u veliku kuću, Džek primeti kako su sve stvari unutra jako velike. Krupna zena ga posluzi velikom činijom punom mleka i isto tako velikim komadom hleba. Dečak poče halaplјivo jesti, jer je bio mnogo gladan, a žena opet izađe van kako bi nastavila posao oko rublјa. Baš kad je Džek završavao s jelom, iznenada se poče tresti sve oko njega, a utom krupna žena utrča natrag u kuću i reče da to njen muž dolazi i da će ga ubiti nađe li ga tu u kući. Otvorila je veliku peć koja u tom času nije bila naložena vatrom i rekla dečaku da brzo uđe unutra. Džek uskoci u rernu, a žena je odmah hitro zatvori.

Trenutak kasnije u kucu je ušao njen muž odnosno ogromni div. O pojasu su mu visila četiri teleta koje odmah dobaci ženi. ''Ovo ćeš mi spremiti za večeru''-viknu div od čijih reci su se tresle stvari u kući. Onda poče njušiti po zraku: ''Ovde miriše čovek''-povika div na sto mu žena uzvrati: „Kakav čovek zaboga. To miriše ručak koji sam ti spremila. Znaš dobro da ovde ne može ni ptica doleteti, a kamoli tek čovek da dođe''. Džin sede uz tresak za veliki sto i zatraži ručak. Žena mu odmah poče donositi ogromne zdele natrpane raznim mesom koje vrlo brzo ispuniše čitav veliki sto ispred diva. Džek je sve ovo sa strahom gledao kroz malu rupu na velikim vratima od peći. Div je s apetitom žustro jeo i za kratko vreme je nestalo svega sa stola. Dok je žena odnosila prazne zdele i činije, džin se podiže i otvori veliki sanduk u uglu sobe, pa izvadi iz njega četiri poveće kese i vrati se za sto. Istresao je zlatnike iz kesa, pa ih onda počeo brojati. Kad je završio s brojanjem, zadovolјnog izraza lica je vratio sve zlatnike u kesu. Onda je sve vise počeo zevati dok naposletku nije zaspao za stolom glasno hrkajući.

Videvši da je div zaspao, dečak pokuša otvoriti vrata peci kako bi izašao iz nje, ali je bio isuviše slab da bi uspeo u tome. Divova žena ipak odmah otvori peć i pusti dečaka da izađe tiho mu rekavši da beži sto pre dok se njen muž nije probudio. Uto se okrenula da ponovo zatvori peć, a Džek spazi četiri kese s zlatnicima na stolu pored zaspalog diva, zgrabi jednu od njih i sto je brže mogao istrča kroz otvorena vrata kuće i dade se u beg. Brzo je stigao do stabla graška i hitro se počeo spuštati dok napokon nije dotakao tlo pred svojom kućom. Brzo je majci predao kesu sa zlatnicima koja je bila izvan sebe od sreće. Život im je nakon toga bio bolji. Posle izvesnog vremena Džek se opet odlučio poći u posetu divu, pa se opet penjao uz grašak i tako ponovo stiže pred veliku kucu ispred koje je divova zena okopavala baštu. Dečak je opet pozdravi i zatraži ponovo nešto za jelo, nasto mu ona sumnjičavo reče: ''Kad si prošli put bio ovde, nestala je jedna kesa sa zlatnicima i moj muž je od besa lupao i razbijao sve oko sebe. Jedva sam ga umirila''. ''Znam ja gde se ta kesa sa zlatnicima nalazi''-reče Džek-''Ali molim te prvo mi daj da jedem, pa ću ti posle reći''.

Žena se obradova čuvši te reči, pa ga brzo uvede u kucu i opet mu dade punu ciniju mleka uz veliki komad hleba. Kad je dečak bio pri kraju jela, ponovo se iznenada poče tresti kuća. Žena opet reče da joj muž dolazi i opet dečaka brzo sakri u hladnu peć. Div uđe u kuću noseći o pojasu dva vola. Baci ih ženi rekavši da mu to ispeče za večeru. Onda poče mirisati zrak oko sebe. ''Ovde miriše čovek''-reče lјutito džin, a žena ga umiri rekavši da mu to miriše ručak koji mu je pripremila. Div se svali za sto i zatraži taj ručak, a žena mu ga utom donese napunivši čitav sto gomilom mesa. Div navali jesti i vrlo brzo počisti sav sto do poslјednje mrvice. ''Donesi mi zlatnu koku''-glasno naredi div ženi nasto mu ona odmah donese zlatnu kokošku za sto. ''Snesi''-uzviknu džin koki i ona snese jaje u tili čas. Div ga uze i strpa ga brzo u džep. Još jednom je uzviknuo ''Snesi'' i ponovo je sjajna kokos snela zlatno jaje u sekundi. Div ga ovoga puta nije uzeo, jer je počeo zevati i za nekoliko minuta je zaspao s glavom na stolu glasno hrkajući. Dečak je sve ovo posmatrao kroz rupicu na peci i odlučio je ukrasti zlatnu koku, jer mu se veoma dopala. Uto ga zena pusti da izađe iz peci očekujući da joj kaže gde se nalazi kesa sa zlatnicima. Ali Džek uopšte nije obratio pažnju na nju, nego je u trku zgrabio zlatnu kokošku sa stola i potrčao na vrata. Kokos je u isti čas glasno zakakotala nasto se div isti čas probudio. Brzo je skočio i zgrabio sablјu sa zida i potrčao za dečakom. Džek je spretno preskočio prag kuce i dao se u beg, a div se spotakao o taj prag vlastite kuce i tresnuo o zemlјu ispustivši oštru sablјu. Dečak je iskoristio pad džina i velikom brzinom stigao do graška noseći zlatnu kokošku i spretno se spuštajući stigao do zemlјe. Opet je njegova mati bila izuzetno sretna kad joj je pokazao zlatnu koku koja je u sekundi snosila zlatna jaja kad god bi joj uzviknuli ''Snesi''! Kasnije su ta jaja prodavali i vise nisu bili siromašni.

Nakon nekog vremena Džek se opet odlučio posetiti diva i tako je u rano jutro ponovo bio na dobro poznatom putu penjući se uz grašak. Ovaj put je krišom došao pred divovu kuću ispred koje je njegova žena opet nešto radila. Dečak se skrivao iza drveća sve dok žena nije otišla na drugu stranu kuće. Onda se brzo ušunjao kroz otvorena vrata unutra. Tražio je mesto gde bi se sakrio u sobi. Ugledao je potom četiri velika kazana u jednom uglu prostorije i brzo zavirio u njih. Bilo je u njima raznih kućnih potrepština. U jednom kazanu je ipak bilo dovolјno mesta da se sakrije i on tako uđe u njega poklopivši se poklopcem. Nedugo iza toga se kuća počela tresti sto je značilo da dolazi ogromni div. I žena je odmah ušla u kuću za divom koji opet poče njušiti zrak oko sebe. ''Ovde mirise čovek''-opet uzviknu div. Sada žena ne reče da je to miris ručka koji mu je spremila. ''Imaš pravo. I ja osećam isto''. Ali posto je bio gladan, div se izvali na sto i zatraži da jede. Žena mu iznese veliki ručak kao i prethodna dva puta. I dok je džin brzo gutao hranu koja je sve vise nestajala sa stola, njegova žena je pretraživala sobu. Zavirila je čak i u peć iako je znala da dečak nije sposoban da je otvori. Ni na kraj pameti joj nije bilo da zaviri u kazane u uglu sobe posto je znala da su puni kućnih stvari. Div je potom završio s ručkom i naredio je glasno ženi da mu donese harfu. Žena ga posluša i Džek iz svog skrovišta vide divnu zlatnu harfu koju div postavi na sto i viknu: ''Pevaj''. Zlatna harfa poče pevati sama od sebe proizvodeći lepe i umilne zvuke u kući zbog čega div poče dremati i vrlo brzo zaspa hrkajuci. Uto je divova žena ušla u drugu sobu tražeći nepozvanog došlјaka u kući našto je dečak brzo izašao iz kazana i ne oklevajući ni časa zgrabio harfu sa stola i brzo istrčao iz kuće. ''Upomoć gospodaru''!-počela se derati zlatna harfa na što se veliki div brzo probudio i odmah potrčao za kradlјivcem. Ovaj put je spretno preskočio prag i sa sablјom u ruci pojurio za Džekom.

Dečak je s harfom u ruci stigao do zelenog graška i vešto se počeo spuštati nadole. Dotrčavši do graška, div se takođe počeo spuštati niz njega. Džek je ipak spretniji i brži u tom poslu i stigao je do zemlјe kad je div bio tek na polovini stabla graška koje se njihalo pod njegovom silnom težinom. Skočivši na zemlјu Džek je počeo glasno dozivati majku. ''Majko! Donesi brzo sekiru!'' Uto je njegova mati istrčala iz kuće noseći sekiru i dečak je brzo zgrabi davši pritom zlatnu harfu majci da je pridrži. Brzo je sekao visoko stablo zelenog graška koje se sve više naginjalo na stranu prilikom svakog udarca sekirom, dok na kraju nije počelo padati na zemlјu. Uto se čuo strašan vrisak sa graška koji je padao. Div je uz veliki tresak pao na zemlјu i ostao na mestu mrtav. Napravio je veliku jamu na mestu gde je pao, tako da je Džeku trebao čitav jedan dan da je zatrpa.

Tako je Džek sa majkom ostao živeti sretno i zadovolјno, a divova žena, ne dočekavši vise nikad muža natrag, udala se za drugog diva posto su žene poput nje trebale muža u onom vremenu. I tu je priči kraj.

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2013-07-31

pregleda:

ključne reči: bajke carobni grasak div dzin harfa guska jaje blago